Поиск по дате:

23 Апреля
апреля 2024
ПВСЧПСВ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Новости

Одним з пріоритетів у роботі Держпраці і її територіальних органів є питання легалізації праці. Чому ця проблема така важлива? Як на Одещині борються із «зарплатами в конвертах» і які методи роботи з суб’єктами господарювання щодо необхідності декларування праці найефективніші? Ці та інші питання ми обговорили у бесіді з начальником Головного управління Держпраці в Одеській області Миколою Калайдою, який нещодавно став лауреатом рейтингу «100 впливових одеситів – 2018».

- Миколо Олександровичу, ви і за результатами онлайн-голосування, і за підсумками роботи експертів ввійшли до сотні найвпливовіших одеситів. Як ви сприйняли таку оцінку?

- Звичайно, це стало для мене дуже приємною новиною. Адже, на моє переконання, впливовою, насамперед, можна назвати ту людину, яка має визнання і повагу людей, що проживають на цій території. У даному випадку – на Одещині і в місті Одеса. Цей статус – впливова людина – має свідчити, що ти можеш своїми діями принести певну користь громадянам цього регіону. Отож, якщо одесити своїм незалежним голосуванням і компетентні експерти включили мене у цю шановну сотню, то варто сприймати це таким чином: я зі своїми колегами робимо все правильно, ми ефективно працюємо на благо Одеси та одеситів, на благо нашої Батьківщини.

- Цілком поділяю вашу думку! Отож, тепер варто перейти до конкретних питань щодо діяльності керованого вами управління. Скажіть, як в Одесі та області протистоять такому ганебному явищу, як залучення працівників до роботи без оформлення трудових відносин?

- Конституція України та Закон «Про охорону праці» затверджують право на працю для кожного громадянина, більше того – право на безпечну працю. Заробляючи собі на життя працею, людина одержує заробітну плату. Але, на жаль, не всі власники підприємств та роботодавці дотримуються вимог законодавства. Багато хто з них змушує підлеглих працювати нелегально і отримувати зарплату «у конвертах».

Нерідко люди, погоджуючись на це, не усвідомлюють, що вони ризикують. І тут їм на допомогу приходять фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області – інспектори праці. Пріоритетом для наших спеціалістів є, передусім, профілактична робота, надання консультацій роботодавцям і працівникам підприємств щодо ризиків незадекларованої праці. Однак бувають випадки, коли профілактики замало, і тоді ми використовуємо надані законом права:  накладаємо штрафні санкції на недобросовісного керівника підприємства у разі виявлення неоформлених працівників.

Зокрема, протягом 2017 року інспекторами праці Головного управління Держпраці в Одеській області були виявлені факти порушення дотримання законодавства про працю у сфері трудових відносин у 58 суб’єктів господарювання, у тому числі 31 суб’єктом господарювання було допущено до роботи 298 працівників (в цілому) без  належного оформлення трудових договорів. Відповідно до вимог Кодексу законів про працю України, фахівцями Головного управління було винесено 33 постанови про накладення  штрафу на загальну суму  понад 29 мільйонів гривень.

Протягом січня – березня вже поточного року на підставі актів документальних виїзних перевірок Головного управління ДФС в Одеській області за використання у господарській діяльності праці 496 осіб без укладання трудових договорів на трьох суб'єктів господарювання накладено штрафи на загальну суму 53703,7 тисячі гривень.

- Як відомо, Одеська область була учасником пілотного проекту Міжнародної організації праці, який тривав в Україні  впродовж минулого року.

- Державна служба України з питань праці спільно з Міжнародною організацією праці з червня 2017 року започаткували проведення Пілотної інспекційної кампанії з подолання незадекларованої праці в Україні в рамках проекту МОП «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу».

Інформаційний та інспекційний блоки кампанії тривали у чотирьох областях України – Черкаській, Одеській, Львівській і Херсонській. На Одещині особливу увагу було приділено суб’єктам господарювання в галузі будівництва, сільського господарства та сфери тимчасового розміщення і харчування.

- Чому саме ці галузі було охоплено проектом в нашій області?

- Справа в тому, що, згідно зі статистичними спостереженнями, проведеними експертами Міжнародної організації праці, саме в цих галузях в нашій області виявлено значний відсоток нелегальної зайнятості. А якщо зазначити, що Одеса – курортне місто, то під час літнього сезону саме на підприємствах харчування і тимчасового розміщення нерідко працюють люди, не оформлені офіційно. І для них це має певні ризики: зокрема, відсутність належного розміру пенсій, невиплата компенсацій за моральний збиток, та й взагалі – нестабільність, невпевненість у майбутньому.

Участь у пілотному проекті стала корисною для наших інспекторів. Адже вони набули необхідного досвіду у боротьбі з незадекларованою працею, і не лише в Україні, а й на міжнародному рівні. Фахівці Головного управління були учасниками спеціальних тренінгів і навчань, які організовували експерти Міжнародної організації праці. Зокрема, у травні минулого року в рамках такого тренінгу, що відбувся у Києві, наших фахівців консультували щодо методів боротьби з нелегальним оформленням працівників представники Іспанії та Португалії.

- І саме ці методи інспектори праці впроваджували як найбільш ефективні під час взаємодії з суб’єктами господарювання?

- Звичайно. В рамках пілотного проекту семінари та наради з питань праці відбулися в усіх районах міста і області. Вони  відбуваються й зараз. Хочу зазначити, що ми не прагнемо передусім карати та штрафувати роботодавців за виявлені порушення. Для наших інспекторів головне – профілактика, запобігання порушенням, тому значна увага приділяється консультативній та роз’яснювальній роботі. І це дає вагомі результати.

Посадові особи Головного управління Держпраці в Одеській області проводять та беруть участь у семінарах, нарадах, «круглих столах», де активно обговорюються питання легалізації праці. Звісно, до цих проблем також додаються інші, які стосуються трудових відносин. Наприклад, минулого року інспекторами праці Головного управління було проведено 350 заходів з метою надання консультативної та інформаційно-роз’яснювальної допомоги в районах міста і області. Неодноразово у телепередачах, прес-конференціях брала участь начальник управління з питань праці Головного управління Наталія Козирєва з роз’ясненнями щодо легалізації заробітної плати.

Наведу ще один приклад. Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області у серпні 2017 року взяли активну участь у проведенні обласного Дня поля на тему: «Сучасні сорти озимих та ярових зернових культур, технологічні особливості їх вирощування». На семінарі виступили заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління з питань праці Головного управління Наталя Ляшук і начальник відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері Головного управління Валентин Медюк. Вони акцентували увагу учасників заходу на вимогах щодо необхідності легалізації заробітної плати сезонних працівників, і, зокрема, дотриманні вимог законодавства про працю під час проведення збиральних робіт.

Справжнім ентузіастом хочу назвати старшого інспектора Головного управління Ігоря Сорокіна, який мешкає у м. Рені Одеської області. Він постійно проводить семінари та наради на підприємствах Ренійського району, роз’яснюючи вимоги Кодексу Законів про працю України, акцентує увагу на строках виплат заробітної плати, тарифній системі  оплати праці тощо. Цей фахівець встановив надійний контакт із засобами масової інформації, і не лише з газетами, а й із сайтами районної державної адміністрації, райвиконкому та інших установ.

- За вашими спостереженнями, превентивні заходи дають результати?

- Безумовно, дають, і дуже вагомі. Ті роботодавці, які отримують кваліфіковану консультацію, реагують на це правильно, спрямовуючи свої зусилля у законне русло. Вони починають розуміти, що оформити працівників на роботу легально, укласти трудові договори набагато дешевше, ніж потім сплачувати штрафи. Багато хто з них телефонує  інспекторам праці, щоб отримати консультацію, а хтось навіть приходить до управління за інструкціями щодо подальших дій.

Минулого року за результатами проведеної інспекторами праці інформаційно-роз'яснювальної роботи серед роботодавців в рамках інспекційної кампанії з питань подолання незадекларованої праці по області було легалізовано 459 працівників.

- Розкажіть, будь ласка, про взаємодію із соціальними партнерами.

- Розпорядженням голови Одеської обласної держадміністрації було створено робочу групу з питань легалізації тіньової зайнятості та заробітної плати найманих працівників. До її складу ввійшли представники Головного управління, ГУ Державної фіскальної служби, Одеської міської ради, відділу поліції та міського центру зайнятості.

З метою легалізації праці та заробітної плати Головним управлінням Держпраці в Одеській області спільно з Головним управлінням ДФС в Одеській області проводяться контрольно-перевірочні заходи на підприємствах області.    

Впродовж першого кварталу 2018 року (по 21 березня 2018 року) на підставі актів документальних виїзних перевірок Головного управління ДФС в Одеській області за використання у господарській діяльності праці 512 осіб без укладення трудових договорів, відповідно до вимог Кодексу законів про працю України, уповноваженою особою Головного управління Держпраці в Одеській області на чотирьох суб'єктів господарювання були накладені  штрафи на загальну суму понад 55 мільйонів гривень.

Суттєву допомогу в цьому питанні надають представники правління Об’єднання організацій роботодавців Одеської області, Федерації профспілок України в Одеській області, представники підприємств міста і області.

Хочу підкреслити, що на підприємствах, де є профспілки, незадекларована праця зводиться до мінімуму. На таких підприємствах активно діють колективні договори і люди працюють в умовах, що відповідають вимогам законодавства. Тут дотримуються вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що мінімізує кількість травм та аварій; працівники своєчасно отримують заробітну плату, мають стабільні робочі місця.

- Якої позиції дотримується Головне управління щодо легального працевлаштування неповнолітніх?

- Потрібно відзначити, що фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області тримають під систематичним контролем питання дотримання на підприємствах міста і області вимог законодавства про працю неповнолітніх.

Минулого року державними інспекторами проведено 79 перевірок, під час яких вивчалися питання щодо додержання законодавства про працю неповнолітніх. Було встановлено, що на семи підприємствах працюють дев’ять неповнолітніх осіб віком від 16 до 18 років. Порушення дотримання законодавства про працю неповнолітніх виявлено у чотирьох суб'єктів господарювання стосовно п’яти неповнолітніх осіб. У зв’язку з виявленими порушеннями державними інспекторами внесено чотири приписи і складено два протоколи про адміністративне правопорушення. Вони направлені для розгляду до суду.

- Правова база нашої держави постійно розвивається і вдосконалюється. Які пропозиції ви могли б надати щодо вдосконалення законодавства про працю?

- Законодавство України про працю не передбачає визначення поняття «незадекларована праця», оскільки Кодекс Законів про працю України охоплює основні питання, пов’язані з трудовими правовідносинами, які допомагають визначити мінімальні стандарти, що застосовуються до всіх працівників. Вважаю, що необхідно закріпити на законодавчому рівні поняття «незадекларована праця» шляхом внесення змін до Глави III «Трудовий договір» Кодексу Законів про працю України.

Я – за активні реформи. Час виходити зі стану пасивності і починати діяти. Впевнений: якщо кожен з нас змінить щось на краще хоча б у межах своїх повноважень, на своєму робочому місці, у рідному місті чи селі, то відбудуться зміни на краще і в масштабах усієї нашої країни.

Наша справка

М.О. Калайда обійняв посаду начальника Головного управління Держпраці в Одеській області у жовтні 2017 року.

Микола Олександрович народився в 1975 році в м. Івано-Франківську. Закінчив економічний факультет Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника зі спеціальності фінансист. Працював податковим інспектором ДПА в Івано-Франківській області, начальником економічного відділу ТОВ «Західтехнотрейд», першим заступником гендиректора КП і директором з окремих питань «Івано-Франківськводоекотехпром». Був обраний депутатом Івано-Франківської міськради.

З 2016 року по вересень 2017 року обіймав посаду директора ДП  «Чорноморський експертно-технічний центр Держпраці».

Одружений, виховує двох доньок.

Автор: Катерина Цвігун

Фото: Олег Владимирський