Поиск по дате:

09 Мая
мая 2024
ПВСЧПСВ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Новости

Мистецький вернісаж «Яскравий світ, як заповіт…» привабить усіх поціновувачів творчості Галини Кравченко – академіка, народного художника України. На превеликий жаль, цього року життя відомої одеської художниці несподівано обірвалося, але її талант назавжди залишиться з нами у її роботах. Родинну художню традицію продовжує донька – Вікторія Кравченко, студентка Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука. Роботи обох майстринь будуть представлені на виставці, відкриття якої відбудеться 20 вересня  о 15:00 у головному читальному залі ОННБ (вул. Пастера, 13).

Дружні й щирі відносини зав’язалися у мистецької родини Кравченків з Одеською національною науковою бібліотекою. Народні художники України Галина І Анатолій Кравченки та їхня донька Вікторія неодноразово брали участь у бібліотечних заходах, влаштовували виставки, творчі майстер-класи, мистецькі зустрічі тощо.

У програмі нинішнього вернісажу візьмуть участь митці й викладачі художніх вишів Одеси, колектив Одеського обласного центру української культури, представники творчих і громадських спілок та об’єднань.

Галина Кравченко (1958 - 2023) – живописець, графік, народний художник України (2011), кавалер ордена княгині Ольги 3-го (2016) та 2-го (2018) ступенів, член НСХУ. Народилася в  Одесі. У 1977 році закінчила Одеське державне художнє училище ім. М.Б. Грекова. Разом із чоловіком, відомим одеським художником Анатолієм Кравченком, у 1990 році закінчила Український поліграфічний інститут ім. І. Федорова у Львові. Працювала в техніці акварелі, живопису, монументального живопису, пастелі, книжкової графіки та політичного плаката. Улюблений жанр – натюрморт. З 1979 року пані Галина – постійний учасник обласних, республіканських, всесоюзних виставок, а з 1986 року – міжнародних. Роботи мисткині знаходяться в музеях, культурних центрах, посольствах, приватних колекціях України, США, Німеччини, Ізраїлю, Канади,Туреччини, Польщі, Франції, Великобританії. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну Галина Кравченко з родиною залишилась у рідній Одесі, допомагала теробороні, співпрацювала з ГО «Мрія Вільних Людей», стала одним з організаторів волонтерського руху, активно (творчістю і матеріально) підтримувала українську армію.

_01.jpg

Улітку 2022 року колишній прем’єрміністр Великої Британії Борис Джонсон на знак подяки за його підтримку України прийняв у свою колекцію серію картин від одеської мистецької родини Кравченків.

Творчою і духовною спадкоємицею Галини Борисівни стала її донька  Вікторія Кравченко (2004), одна з кращих випускниць Одеського художнього коледжу ім. М.Б. Грекова, а нині студентка Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука. Незважаючи на юний вік, Вікторія – учасниця міжнародних, всеукраїнських, міських та обласних виставок, лауреат міжнародних конкурсів дитячих та юнацьких малюнків, всеукраїнської програми «Золотий фонд нації. Україна. Європа. Світ». Творчі роботи молодої мисткині знаходяться в музейних  і приватних колекціях України і світу.

_03.jpg

_04.jpg