Поиск по дате:

27 Июля
июля 2024
ПВСЧПСВ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Новости

Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану»

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» (далі – Закон), яким відновлено декларування та функції НАЗК.

Тому більш детально розглянемо умови подачі декларацій з урахуванням внесених змін.

Особи, які у 2022-2023 роках не подали декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до статті 45 Закону України «Про запобігання корупції», і кінцевий строк для подання яких настав до дня набрання чинності Закону, подають такі декларації не пізніше 31 січня 2024 року.

Які ж саме декларації необхідно подати? (бо дехто вважає, що подавати потрібно лише щорічну декларацію)

  • щорічні декларації (з будь-якою позначкою) за 2021-2022 звітні періоди;
  • декларацію при звільненні за 2022-2023 роки (якщо обов’язок подання декларації настав до 11.10.2023 включно);
  • декларацію кандидата на посаду за 2021 та 2022 звітні періоди (якщо кінцевий строк їх подання настав у період з 24.02.2022 по 11.10.2023 включно).

Якщо у декларанта існує обов’язок подати декларацію кандидата на посаду та щорічну декларацію (з будь-якою позначкою) за один і той самий звітний період, то у випадку подання першою щорічної декларації за відповідний звітний період, декларація кандидата на посаду за цей період не подається. Це зазначено в положеннях п.п. 3 п. 2 розд. ІІ Порядку № 449/21 від 23.07.2021.

У разі переведення суб’єкта декларування на іншу посаду, декларація при звільненні не подається. Звільнення за переведенням або у разі, якщо особа стала переможцем конкурсу і через це звільнилася з посади в одному органі й упродовж 30 календарних днів прийнята на посаду, яка також вимагає подання декларації, не вважається припиненням діяльності. У таких ситуаціях обов’язку подати декларацію при звільненні немає.

Якщо ви звільнилися після набрання чинності Закону, тобто з 12 жовтня 2023 року або пізніше, то ви маєте подати декларацію при звільненні протягом 30 календарних днів з дня припинення відповідної діяльності.

Крім того, з 1 січня до 31 березня 2024 включно суб’єкти декларування (крім тих, які мають право на відтермінування) повинні подати щорічні декларації за 2023 звітний період.

Декларації, подані під час дії воєнного стану до дня набрання чинності Закону, вважаються такими, що були подані.

Для певних категорій декларантів обов’язок подання декларацій відтерміновано – їм потрібно буде це зробити не пізніше 90 днів після зміни умов, які надають право на відтермінування. До цієї категорії декларантів відносяться:

  • військовослужбовці ЗСУ, Державної прикордонної служби, Держспецзв’язку, Управління державної охорони та інших військових формувань, поліцейських особливого призначення, які залучені до ведення бойових дій;
  • особи, які за посадами, що вони займають, належать до кадрового складу розвідувальних органів України та/або займають посади, перебування на яких пов’язане з державною таємницею у зв’язку з безпосереднім здійсненням такими особами оперативно-розшукової, контррозвідувальної, розвідувальної діяльності, осіб, які безпосередньо забезпечують безпеку посадових осіб (подають декларації не в публічний Реєстр);
  • особи, які для здійснення службових повноважень на постійній основі перебувають на територіях активних бойових дій;
  • особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях;
  • особи, які є полоненими та інтернованими;
  • хто перебуває на стаціонарному лікуванні, у відпустці для лікування та/або реабілітації після поранення, контузії, каліцтва, захворювання, у зв'язку із несенням військової служби і виконанням повноважень;
  • члени сімей всіх цих названих категорій осіб.

Але, декларації все ж доведеться подати особам, які проходять військову службу на посадах міністрів, керівників ЦОВВ, місцевих органів влади, на посадах в апаратах міністерств, ВЛК, ТЦК, беруть участь у закупівлях у сфері оборони або відряджені на такі посади.

Вже 10 грудня 2023 року НАЗК відкриє публічний доступ до Реєстру і всі бажаючі зможуть отримати доступ до даних посадовців та зробити аналіз побаченого. Сподіваємось, що за допомогою правоохоронних органів та НАЗК буде виявлено осіб, які під час війни незаконно збагатилися.

Автор: Діана Таранова, юрист