Поиск по дате:

25 Октября
октября 2024
ПВСЧПСВ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Новости

Купівля нерухомості - питання, до якого потрібно підходити вкрай відповідально. На жаль, люди нерідко роблять помилки при таких покупках.

Адвокат Олеся Захандревич  розповідає про головні помилки, які роблять при купівлі нерухомості.

  • 1. Довіритись словам продавця/рієлтора та самостійно не здійснити перевірку об’єкта купівлі та його власника.

Не дозвольте собі опинитися в ситуації, коли після купівлі виявиться, що майно є предметом судових спорів, у продавця багато кредиторів, а Ви у подарунок до квартири отримаєте борги за комунальні послуги або судові процеси на декілька років вперед.

Тому, обов’язково потрібно перевірити: хто є власником майна (їх може бути декілька), чи являється власник боржником, наявність відкритих судових спорів, виконавчих проваджень, арештів чи інших обтяжень на майно і т.д.

Не соромтесь ставити запитання продавцю чи просити документи, які стосуються майна.

Це допоможе оцінити безпечність та можливі ризики здійснення даної купівлі.

  • 2. Вказувати в договорі купівлі-продажу ціну нижчу, чим ту, за яку насправді купується об’єкт нерухомості.

Дуже розповсюджена ситуація, коли покупець робить продавцю послугу та погоджується на зазначення у договорі купівлі-продажу заниженої ціни для того, щоб продавець сплатив менше податку.

Запам’ятайте, негативні наслідки від такої послуги несе покупець, оскільки пред’явити до продавця претензію можна лише на ту суму, яка вказана у договорі, а довести, що ви заплатили на 3000 $ більше, буде дуже непросто.

  • 3. І найрозповсюдженіша помилка – це не звертатися до юристів/адвокатів перед купівлею нерухомості.

Так, саме ми знаємо, як правильно перевірити майно, його власників, оцінити можливі ризики та безпечність такої угоди.

Для прикладу, наведу ситуацію з практики.

Клієнт придбав паркомісце. Через певний час, до нього пред’явили позов про визнання недійсним договору купівлі-продажу та витребування майна у межах процедури банкрутства.

Чому? Тому, що продавець, свого часу, придбав дане паркомісце у ТОВ за ціною нижче ринкової. Згодом, відносно даної ТОВ відкрили провадження у справі про банкрутство й арбітражний керуючий розглянув даний договір як такий, що укладений на шкоду кредиторам. Дана справа пройшла усі три інстанції та в результаті позов арбітражного було задоволено.

Майно забрали і клієнту потрібно повертати сплачені за нього кошти, тобто, ініціювати ще один судовий процес та звертатися з позовом до продавця. При цьому, отримання судового рішення про стягнення коштів це лише маленька частина успіху, оскільки таке рішення ще потрібно виконати.

Ось чому важливо перевіряти не лише продавця, а й колишніх власників майна, аналізувати минулі договори щодо майна і правильно прописувати умови.

Випадків, коли покупець стикається з проблемами після купівлі нерухомості, дуже багато.

Тому убезпечте своє майбутнє та завчасно зверніться за юридичною допомогою.