Поиск по дате:

03 Мая
мая 2024
ПВСЧПСВ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Новости

Кожен, хто хоч раз цікавився криптовалютами, стикався з таким терміном як NFT. Частіше за все його асоціюють із прибутком на цифрових технологіях. NFT — не що інше, як унікальний криптографічний токен.

Це досить нове поняття: якщо про курс біткоїна чи ефіру запитують у мережі з 2008 року, то про NFT активно заговорили лише у 2017. Новачкам також буде корисно дізнатися, що це.

Існуючі види токенів та різниця між ними

Будь-яка сучасна криптовалюта належить до взаємозамінних токенів. Тобто той же біткоїн чи ефір можна легко поміняти на інший цифровий актив. За своїми властивостями крипта схожа на звичайні гроші різних країн: долари, гривні чи євро. Вартість криптовалюти також можна визначити та обміняти за певним еквівалентом.

Але існують також і невзаємозамінні токени. Про них стало відомо шість років тому. Вони також зберігаються у блокчейні, але, на відміну від біткоїнів, замінити їх нічим неможливо, адже кожен з них унікальний.

Кожен з NFT-токенів вирізняється власним ідентифікатором, який неможливо порівнювати з іншими. Тому це яскравий доказ підтвердження власності в цифровому просторі.

Як працюють та як створюються NFT

Для створення використовується кілька схем. Найпопулярніші з них — стандарти ERC721 ERC-1155. На цих стандартах створена криптовалюта Ethereum. Головна особливість продукту полягає в тому, що емітент не може скопіювати дані без відповідної згоди на те власника. Торгівля NFT можлива на наступних криптовалютних біржах:

  • OpenSea;
  • Binance;
  • Treasureland.

На кожній із платформ — величезна кількість продавців та покупців. На відміну від звичайних криптомонет, які мають певний курс, NFT-токени мають унікальну цінність. Але вони також можуть змінювати свою вартість в залежності від попиту та пропозиції на ринку.

Невзаємозамінні токени створюються методом карбування. Тобто цифрові активи перетворюються на криптоактиви. Спроби підробки чи інші махінації виключаються, адже інформація записується в блокчейні, де змінити її вже неможливо. Власник криптоактиву зберігає інформацію, яка є підтвердженням права власності. Наприклад, це може бути цифровий підпис. Тобто можна стверджувати, що токени надійно захищено авторськими правами.          

Інвестиції у NFT

Перед покупкою невзаємозамінних токенів необхідно провести аналіз різноманітних чинників, які впливають на вартість. Серед таких ознак — корисність та рідкість, походження, майбутній потенціал, розмір спільноти тощо.

Враховуючи ці фактори, можна зробити висновок, наскільки конкретний NFT буде вигідним у довготривалій перспективі. Лише дійсно цінні продукти будуть дійсно корисними інвестору.

Унікальність NFT-токенів призвела до популярності колекціонування цифрових виробів. Наприклад, вироби мистецтва (зацифровані версії), колекційні активи з невеликим тиражем, ігрові токени.

Популярність технології росте з кожним днем. NFT-токени можна колекціонувати чи торгувати ними. При правильному виборі вони здатні стати дуже цінним цифровим активом у криптовалютному портфелі інвестора.