Поиск по дате:

27 Апреля
апреля 2024
ПВСЧПСВ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Новости

Українська блогерка Даша Птаховська рекомендує сім книжок сучасних українських авторів, які варто прихопити з собою у тривалу подорож. З-поміж інших до цього огляду ввійшла і «Книжка про місто» політика і громадського діяча Михайла Поживанова, презентація якої відбулася в Одесі восени минулого року. 

Автор блогу зауважує: «Мандрівки – чудовий спосіб пізнавати світ та відкривати для себе нові країни. А щоб дорога до місця призначення не була дуже виснажливою, візьміть з собою у подорож цікаву книжку».

«Книжка про місто» Михайла Поживанова, – пише блогерка, – це розповідь мандрівника, науковця, політика та громадського діяча про те, як і для чого виникли міста та яким є комфортне місто майбутнього. Насичена історія про перші каналізації, про нові інституції та гроші. Від встановлення полісної системи до сучасної доби урбанізації і питань про те, як будувати комфортне і безпечне житло. Автор книжки відкриває читачам і читачкам дивовижні міста світу, найкомфортніші мегаполіси майбутнього та інтелект кожного з міст. І, звичайно, присутній погляд у майбутнє. Адже після перемоги ми будуватимемо вже нові населені пункти.

photo 2022 10 10 18 14 22 4

І наводить уривок з книжки: «Нам здається, що міста існують уже так давно, що зовсім заполонили планету, і що більшість людської популяції проживає саме в містах. Тоді як у селах залишилися самі маргінали або фанатики життя «на землі». Але це не так. Насправді сільське населення донедавна переважало в загальнопланетарному вимірі. І лише 2008 року у світі вперше стало більше міського населення, ніж сільського. Міста стали основним середовищем для людей Землі. Є міста-гіганти, ритм і масштаб яких нам складно уявити. Наприклад, Шанхай, Нью-Делі, Мехіко й Каїр до 2050 року легко перетнуть кордон в 30 млн населення. А жителів Токіо буде вже 50 млн».

Сам Михайло Поживанов так відреагував на публікацію Даші Птаховської: «Дорога, відпочинок, відрядження, мандрівки і, навіть, війна, – книжка буде добрим порадником та розрадником, а книжка українського авторства ще й зв’язком із домом та Батьківщиною. Автор книжкового огляду, серед іншого, пропонує для прочитання і мою «Книжку про місто».  Приємно, радісно, відповідально! Насолоджуйтеся читанням, відкривайте нові горизонти!!!»

До речі, «Книжку про місто» можна придбати у видавництві «Залізний тато» на його сайті zalizniytato.org.ua