Поиск по дате:

08 Мая
мая 2024
ПВСЧПСВ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Новости

ЗСУ 26 липня ввечері атакували Антонівський автомобільний міст на Херсонщині. Це був не перший удар, проте чи зруйнований міст остаточно, наразі невідомо. Військові експерти вважають, що ця атака української армії вплине на ситуацію на південному фронті. Суспільне розповідає, чому Антонівський міст такий важливий і як його руйнування допоможе звільненню Херсона.

Антонівський міст та інші переправи через Дніпро. Чому мости важливі

Лівобережжя та правобережжя Дніпра в Херсонській області поєднує три переправи: Антонівський автомобільний міст біля Херсона, Антонівський залізничний міст, а також гребля Каховського водосховища у Новій Каховці.

 

Антонівський міст — найбільший та найближчий до Херсона. ЗСУ раніше вже завдали декілька ударів по ньому, перший з них 19 липня. А цієї ночі нанесли ще один ракетний удар.

"Це вже був третій удар. Спочатку була пристрілка фактично трьома ракетами тільки, потім шістьма, зрештою 12. Фактично ця переправа не може забезпечити логістику угруповання російських сил. Залишається залізничний міст. І наші хлопці теж нанесли сьогодні вперше удар і по залізничному мосту. Отже, фактично те угруповання противника, яке залишається на правому березі, можна сказати, знаходиться у вогневому мішку, в оточенні з ускладненою логістикою", — коментує атаку мосту на Херсонщині військовий експерт, керівник безпекових програм Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Павло Лакійчук.

Таким чином російська армія залишається без переправ, без швидких та зручних поставок палива, зброї, снарядів, продуктів. "Ворог без палива, ворог без снарядів і патронів — це просто купа людей, яких треба переправити на лівий берег Дніпра, а краще ліквідувати", — додає Лакічук.

Ще 20 липня, після першого удару по мосту біля Антонівки британська розвідка писала, що цей міст є вкрай важливим для логістики російської армії. Адже цим шляхом Росія може доставляти на правий берег Дніпра забезпечення для військових чи взагалі вивести свої війська з окупованої території.

Які є ще переправи, крім Антонівського моста

Серед двох ключових експерти називають Антонівський залізничний міст, а також греблю Каховського водосховища у Новій Каховці.

Каховська переправа — надто далеко, в 70 кілометрах від Херсону. "Каховський шлях дуже складний [для росіян] у порівнянні з Антонівським мостом. Доводиться робити великий об’їзд. Він не дає можливості оперативно забезпечувати своє військове угруповання, підвозити важкі боєприпаси, саме з яких вони працюють по Миколаєву", — заявляв 21 липня перший заступник Голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

Залізничний міст набагато ближчий і зручніший для росіян. Проте Микола Бєлєсков, військовий аналітик Національного інституту стратегічних досліджень, каже, що залізниця не настільки гнучка та швидка, як автотранспортний шлях: "Перевага залізниці в масовості і дешевизні, але в плані швидкості реакцій це саме автомобільні дороги і мости відповідно теж. Тому хоча залізниці, можливо, і залишаються, але по-перше, план є теж і щодо них. По-друге, вони явно не можуть забезпечити все угруповання".

Чи дійсно ЗСУ зруйнували Антонівський міст

Заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський повідомив, що оцінити ушкодження мосту наразі складно, бо російські військові нікого туди не пускають: "Після нічного відпрацювання Антонівський міст отримав суттєві ушкодження [...] Відновлювальні роботи точно займуть багато часу та вимагатимуть ресурсів, з якими в окупантів велика проблема".

За словами очільниці об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталії Гуменюк, українська артилерія веде "делікатну та ювелірну роботу, спрямовану на деморалізацію ворожого війська".

"Ми цінуємо все, що є у нас в країні, навіть якщо зараз територія під окупацією. Ми не руйнуємо інфраструктуру, ми руйнуємо плани ворога", — повідомила спікерка військових в ефірі загальнонаціонального телемарафону, розповідаючи про удар ЗСУ по мосту.

Як відреагують росіяни і як діяти цивільним херсонцям

Британська розвідка писала, що одним з пріоритетів Росії є легітимізація контролю за тимчасово захопленою Херсонською областю, і щоб "конституційно" виправдати окупацію, є ймовірність, що країна-агресор наважиться провести там псевдореферендум і незаконно приєднати окуповані українські територій до РФ. Він запланований на 11 вересня 2022 року, це єдиний днень ​​голосування в Російській Федерації.

Проте ЗСУ, перерізаючи шляхи поставки росіянами, щоразу наближають можливість контрнаступу і звільнення Херсонщині. Якщо українській армії вдасться перерізати всі комунікації, армія РФ опиниться в оперативному оточенні, пояснює Микола Бєлєсков. "Хоча немає фізичного оточення, але це оперативне оточення. Це буде прецедент. Потенційно там опиняється набагато більше солдатів, ніж, наприклад, свого часу були змушені після декількох місяців важків боїв припинити спротив в районі Маріуполя. Тобто картинка буде феноменальна", — вважає він.

11 липня віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала мешканців окупованих регіонів на півдні України евакуюватися, щоб не наражати себе на небезпеку та полегшити роботу ЗСУ проти російських збройних формувань. А за тиждень Запорізька обласна військова адміністрація відзначала збільшення людей, які їдуть із Херсонської області до Запоріжжя.

На думку Юрія Соболевського, навіть повне знищення Антонівського моста не призведе до гуманітарної катастрофи через зупинення поставок ліків та продуктів з Криму. "Бо й сьогодні там є гуманітарна катастрофа по деяких напрямках. Треба рухатися далі і все-таки знищувати всі лінії забезпечення окупантів, тому що іншим шляхом ми не звільнимо місто. Проблеми наших людей можна вирішити тільки деокупацією — потрібно робити все, що для цього необхідно, незважаючи на те, що від деяких дій може погіршуватися стан забезпечення наших людей", — зазначав він.

А ще 10 липня радник голови Херсонської обласної ради Сергій Хлань закликав мирних жителів бути готовими до всього і, якщо нема змоги виїхати, подбати про свою безпеку: "Знайти, де можуть бути бомбосховища, подбати про запаси води та їжі. Тому що контрнаступальні дії, на які ми чекаємо, будуть небезпечними і для цивільного населення".

Проте насправді невідомо, як діятимуть окупанти. Адже територія "оперативного оточення" — це багато населених пунктів та, головне, велике місто Херсон. Бій у місті — складне завдання, яке може видатися ще більш складним без належного постачання.

"Підхід, що ми позбавляємо ворога засобів оборони, може змусити їх втікати, власне кажучи, і вийти без бою. Тому що бій в місті — це бій, який потребує великої кількості і боєприпасів, і спорядження, і зброї. Це складний бій. І не виключено, що таким шляхом наші хлопці натякають кацапам, що пора б їм повертатися додому не в мішках, а пішки", — говорить Павло Лакійчук. Та додає: якщо херсонці мають змогу, то краще виїхати на північ в більш безпечні місця.